top of page
Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Halı Saha Önlemleri ve Sakatlıklıkları


Havaların ısınırken herkesde spor aşkı en üst noktaya çıkmaya başlar. Müeeseseler ya da arkadaşlar arasında halı saha müsabakaları nedeni ile daha fazla insanımız buralara dolmaya başlar. Bu akın ile birlikte maalesef hastahanelerin acil servislerine başvuran vatandaşlarımızın sayısında aşırı oranda artmalar olmaya başlar.

Halı sahada spor yapacak kimsenin öncelikle , o sahanın zemininin spor yapmaya elverişli olup olmadığını bilmesi gerekmektedir. Organizasyonu yapan kimseden bu mutlaka öğrenilmelidir. Direkt beton üzerine serilmiş halıda, kum serpiştirilmemiş sahada sakatlık oranları daha yüksek olmaktadır. Daha sonra bu zemine uygun ayakkabı ve giysiler kullanılmalıdır. Bu ekipmanlar için mutlaka bu işi bilen bir kimsenin fikri alınmalıdır. Bu arada dikkat edeceğimiz bir başka ve önemli konu, mutlaka o sahanın ilk yardım paketlerinin gözden geçirilmesi ve ilk yardım yapacak azda olsa deneyimli elemanları var mı yokmu kontrol edilmesidir.

Sportif müsabaka önce sıvı alınabilir. Ancak tok karnına , bu tür aktivasyonlara girilmesi tehikelidir. Sportif aktivasyon öncesi en az 10 dakika ısınma hareketleri yapılmalı, bunu takiben 5-10 dakika germe hareketlerinin yapılması gerekmektedir. Müsabaka sonrasıda mutlaka soğuma hareketleri ve germeler yapılmalıdır. Yukarıda bahsedilen tüm bu bahsedilen işlemler müsabaka sırasında oluşacak sakatlıkları en aza indirgemek içindir.

Arkadaşlar arası ya da müessese takımları olarak yapılan bu tür halı saha müsabakalarında da profesyonellerde olduğu gibi daima 15 dakikada bir sıvı alınımı ihmal edilmemelidir. Vücuddan ter olarak kaybedilen sıvı ve mineraller geri alınmalı ve vücud takviye edilmelidir.

Bu tür maçlarda sakatlık oluşması durumunda , sakatlığı idare edeyim mantığı daima dönüşü olmayan , kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Oluşacak ikincil bir zedelenme ile ciddi sakatlanmalar meydana gelebilir. Bu bilhassa diz sakatlanmalarında ameliyat gerektiren menisküs yırtıklarında ve ön çapraz bağ zedelenmelerinde olmaktadır. İlk sakatlanma anında kendinizi maça devam edebilir hissedebilirsiniz.

Halı saha maçlarında en sık olarak ayak bilek bağ zedelenmeleri, daha sonra diz ve aşil tendon zedelenmeleri görülmektedir. Zedelenme ya da sakatlık anında o bölgeye derhal buz kompresi uygulanmalı ve her saat başı 15-20 dakika olarak 24 saat devam etmelidir. Buz spor sakatlanmalarında en büyük yardımcımız ve en etkili ilaçtır. Buzu temin edemeyeceğiniz bir halı sahada asla maç yapmamalısınız. Daha sonra o bölge eleastik bandaj ile sarılmalı ve istirahate alınmalıdır. Şikayetlerin devam etmesi durumunda mutlaka kendi doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Hepinize sağlıklı spor yapmak dileği ile.

bottom of page