top of page
Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Çocuk ve Spor


Günümüzde insanların spora bakış açısı değişti. Önceki yıllarda çoğumuz çocuklarımıza spor yaptırmayı sağlıklı yetişmeleri için düşünürdük. Şimdilerde ise çocuklar ileride ekonomik olarak aileye ne kadar katkıda bulunabilir düşüncesi ile spora yollanmaktadır. Ancak çocuklarımızı spora yöneltirken yapılacak sporun ona uygun olup olmadığına çoğunlukla bakılmamaktadır. Piyasa ekonomisinde getiri hangi sporda fazla ise ailelerin çoğu çocuğunu bu spora yönlendirmek istemektedir. Böyle ezbere bir uygulama sonrası çeşitli ciddi sakatlıklar oluşabilir ve çocuk spor hayatından kopabilir.

Günümüz toplumunda okul çağında çocuklarımızın çoğunluğu normale göre daha fazla kiloludur ve sakatlanmaya her an maruz kalabilir. Okul çağında çocukların motor kabiliyetleri hâlâ gelişmektedir. Yani koordinasyon, kuvvet ve denge hâlâ gelişme safhasındadır. Çocuklar büyüme ve gelişme çağında vücuttan gelen sızı, huzursuzluk ve yorgunluk gibi sinyallerin anlamını ve buna karşı verilecek cevabı yavaş yavaş öğrenmeye başlarlar. Unutulmaması gereken bir husus çocuklarımızın büyüdüğüdür ve sakatlıklar sırasında büyümeleri her an risk altındadır. Büyüme plakları kemiklerin uçlarında bulunur ve kıkırdaktan yapılmışlardır. Henüz kemikleşmemişlerdir. Sonuç olarak büyüme plakları kemik kadar kuvvetli değillerdir ve her an risk altındadır.

Çocuklarımızda hangi tip spor sakatlıkları sık görülür? İlkokulda görülen sakatlıklar, erişkin ve gençlere nazaran daha az olur. Çocuklarda daha sık olarak aşırı yüklenme sakatlıkları görülür. Bu tür sakatlıklar tekrarlayan aşırı yüklenmeler sonrası oluşur. Bu tip sakatlıklar diz, topuk, omuz ve dirsekte fazla görülür. Antrenmanların şiddetini ve sıklığını azaltarak aşırı yüklenme sakatlıklarının daha az görülmesine neden olabiliriz. Genç sporcular haftada 1 ya da 2 gün mutlaka dinlendirilmelidir. Çocuk ya da gençlerimiz asla ağrı ile oynamamalıdır. Ağrı vücudun strese ya da zedelenmeye karşı verdiği cevaptır. Ayrıca ateşli, bulantılı ya da ishal durumlarında çocuk sporcu mutlaka dinlendirilmelidir. Yine yorgun genç sporcu asla zorlanmamalıdır.

Peki çocuğumuz ne zaman takım sporlarını oynayacak hale gelir? Çocukların çoğu 6 yaşında hazır hale gelir, ancak çocuğun sosyal gelişmesi de tamamlanmalıdır. Arkadaşları ve antrenörü ile ilişkisi iyi olmalı, iyi bir hafızası olmalıdır. Çocukta koşu kabiliyeti 4-5 yaşında oluşmaya başlar, top fırlatma 6-8 yaşında oluşur. Topa vurma, yakalama 7-8 yaş arasında gelişir. Çocuğumuzu ilk olarak hangi spora yöneltelim dersek, ilk akla gelecek olan yüzme sporudur. Yüzme ile belirli ana kabiliyetler kazanılmaya başlanır. Futbol genç çocuklar için güzel bir spordur, 7-8 yaşında hem tekniğini hem de kardiyovasküler sistemini rahatlıkla geliştirir.

Peki çocuğumuza ağırlık çalışması yaptıralım mı? Bu konuyu daha önceki yazılarımızda işlemiştik. Güç çocuklar için uygun değildir. Bu daha sonra gerekecektir.

bottom of page