Evde rahat, huzurlu bir şekilde ailece oturup sohbet ediyoruz. Bu arada ayakta durmaya ve yürümeye yeni başlayan ufak çocuğumuz ya da torunumuz ayağı çıplak vaziyette yanımıza geliyor. Gözlerimiz ayaklarına takılıyor, ayakları yere düz basıyor, ayak ortasındaki (ark) kavis dediğimiz yükseklik mevcut değil. Başımızdan aşağı kaynar sular dökülüyor. Acaba çocuğumuz sakat mı? İleride bu durum spor yapmasına ya da sporcu olmasına engel mi? Tüm bunlar, bu sorular zihnimizden hızla akıp geçiyor.
Bugün çoğu ailenin başına yukarıda çizdiğimiz senaryo gelmektedir. Çocuğun ayağındaki kavis yokluğu doğuştan var olan bir durumdur. İleride kalıcı sakatlıklara yol açmaz. Çocukların çoğunluğunda bu durum herhangi bir probleme yol açmadan devam eder. Esnek taban düşüklüğü dediğimiz durumda ağrı olmaz, çocuğun yürümesini ya da daha sonra büyüdüğünde spor yapmasını engellemez, ameliyat ya da diğer tedaviler gerekmeden kendiliğinden düzelir. Tanı koymak için mutlak bir ortopedistin görmesi gerekir. Esnek taban düşüklüğü ile tedavi gerektiren diğer tip düztabanlığı ayırt etmek gerekmektedir. Sert düz tabanlık, topuk kordonun gerginliği daha ciddi rahatsızlıklardır. Ailede düz tabanlık ya da nörolojik ve adale hastalığı olup olmadığı doktorunuz tarafından size sorulup araştırılmalıdır. Muayenede çocuğunuz ya da torununuz oturtulur, ayakta durması söylenir, parmak uçlarında ayağa kaldırılır ve yürütülür. Topuk kordonunda (aşil tendonu) gerginlik olup olmadığına bakılır; ayakta nasır ya da sertlik var mı araştırılır. Esnek taban düşüklüğünde ayak adalelerinin fonksiyonu normaldir. Eklemler iyi ve normal pozisyondadır. Çocuğunuzun ayak kemiklerinin şeklinden ve gevşek bağlardan dolayı ilk başta ayak kavisi yoktur, ancak çocuk yürüdükçe ve büyüdükçe ayaktaki yumuşak dokular gerginleşir ve yavaş yavaş kavis teşkil eder. Bu 5-6 yaşına kadar devam eder.
Bugün çoğu profesyonel sporcuda taban düşüklüğü problemlerinin devam ettiği görülmektedir. Ancak gerekli ortopedik desteklerle bu sporcular kariyerlerini başarı ile sürdürmektedirler. Tedavi olarak kavis (ark) takviyeli ortopedik bot ya da ayakkabı verilir. Eğer topuk kordonu gergin ise bunu gerecek (ısıtma) egzersizler önerilir. Kuvvetli baldır adalelerinin şikâyetleri azaltacağı gerçeğinden yola çıkarak parmak ucunda ve topukta yürüme egzersizleri tavsiye edilir. Büyüklerde ise destek tabanlık tarzında olur. Fizik tedavinin adaleleri güçlendirmede, bağları gevşetmede, aşil tendonunu germedeki katkıları unutulmamalıdır.