Günlük yaşamınızda ya da spor yaparken dizinizden sakatlandınız. Doktora gidiyorsunuz, muayeneniz yapılıyor, manyetik görüntüleme filmleriniz çekiliyor ve size dizinizde plika var, rahatsızlığınızın nedeni bu diye söylenip önerilerde bulunuluyor. Dizde şikâyet olunca herkesin aklına romatizma, kireçlenme, menüsküs gelirken plika da nerden çıktı diye zihniniz karışır. Plika nedir, ne işe yarar, niye şikâyetçi olunuyor, bugünkü yazımızda bu konuya değineceğiz.
Plika diz ekleminde normalde herkeste bulunan esnek, yumuşak bir bant yapıdır ve dizin üst ile alt kısmını ikiye böler. Dizin bükülmesi ve düzelmesi sırasında uyluk kemiğinin alt kısmı üzerinden kayar. Bu genellikle herhangi bir soruna neden olmaz. Bazı kimselerde aşırı yüklenme, kaza ya da düşme sonrası bu kısım zedelenir ve ağrı olabilir. Dize doğrudan gelen bir darbe sonrası bu plika şiddetli bir şekilde zedelenebilir. Zedelenme sonrası plikada yapısal değişiklikler olur ve bunun sonucu diz şişer ve ağrı yapar.
Çoğunlukla da plikadaki problem yavaş yavaş gelişir. Diz kapağı kemiği kenarında hafif ağrı ya da acı şeklinde kendini gösterir. Uzun yolculuk sırasında dizin hareketsiz kalması ya da günlük yaşamda sık olarak merdiven inip çıkma tarzında tekrarlayan hareketlerle belirtiler kendini gösterir. Kişi, dizindeki ağrı, ses gelmesi, kilitlenme ve sızı şikâyetleriyle telaşlanarak menüsküsümde sorun var diye doktora başvurabilir. Ağrı dizkapağı kemiğinin arkasında ya da yanında olur. Ağrı genellikle aynı pozisyonda uzun süre durma sonucu gelişir ya da artar. Çoğunlukla menüsküs zedelenmesiyle karıştırılır. Kişinin o anda menüsküsünde de sorunu varsa bu gözden kaçabilir. Ve yapılan menüsküs tedavisi sonrası kişi, şikâyetlerinin geçmediğinden yakınır.
Peki plikamızda sorun var ne yapacağız? Sorunun ortadan kalkması için mutlaka ameliyat olmamız mı gerekecek? Herkesin aklına gelen ilk sorular bunlardır. Sorunlarımız ortaya çıktığında ağrı kesicilerin doktora danışılarak alınması ve düzenli aralıklarla yapılacak buz kompresi şikâyetleri azaltabilir. Ancak bu kişilerde mutlaka fizik tedavi gereklidir. Yapılacak fizik tedavi ve diz çevresi adalelerinin kuvvetlendirilmesiyle bu rahatsızlığı olanların çoğunluğu ameliyat olmadan iyileşirler. Az bir kısmında ise zedelenen ve kalınlaşan bu plikanın cerrahi olarak çıkarılması gerekir.