Spor yapan herkes ufak ya da büyük mutlaka bir sakatlık yaşar. Bu sakatlığın bir an önce iyileşmesi ve yeniden spora dönülmesi, bilinçli ve doğru ilk yardım ile başlar. Daha sonra süre yitirilmeden konunun uzmanı bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bunları herhalde yazılı ve görsel basında binlerce kez dinlemiş veya okumuş olabilirsiniz. Son birkaç yıldır profesyonel kulüplerimizde yaşanan sakatlıkların adedinin arttığı ve sakatlanan sporcuların çoğunun uzun süreler sonra spora dönüş yaptıklarını izlemekteyiz. Bu artış ve uzun süren tedaviler çoğu yazılı-görsel medyada sık sık yer almakta ve çeşitli görüşler ortaya atılmaktadır. Ne yazık ki sakatlıkların fazlalığı nedeni ile de bazı spor kulüplerinin kadro kurmakta zorlandıkları ve böylece büyük kayıplara uğradıkları gözlenmektedir.
Burada değinilmesi gereken önemli konulardan birisi de spor sakatlıkları ile herhangi bir uzmanın uğraşamayacağıdır. Her önüne gelenin spor hekimi olarak kulüplerde yer almasının doğru olmayacağı görüşündeyim. Geçmişte kadın doğum uzmanının bile kulüp doktoru olarak görev aldığı unutulmamıştır. Spor hekimliğinde birinci amaç sporcunun sakatlanma riskini en aza indirmektir. Sakatlığa neden olan etkenler araştırılır ve bunlar en aza indirilmeye çalışılır. Daha sonra sakatlık anında yapılacak acil ve doğru ilk yardım, tedavinin sakatlık anında başlatılması da tedavi sürecinin kısalmasına ve sporcunun tekrar spora kısa sürede dönmesine neden olacaktır. Yıllarca yurtdışına ameliyat için giden sporcular medyaya konu olmuştu. Daha sonra bu konuda büyük aşama kaydedildi ve hemen hemen sporcularımızın tamamı ameliyat gerektiren sakatlıklarda, tedavilerini yurtiçinde yaptırmaya başladılar. Ancak gözden kaçan önemli bir konu, ameliyat dışı tedavi olmak için onca sporcunun yurtdışına gitmesi. Sanki mehteran gibi iki adım ileri gidip, bir adım geri geliyoruz. Demek ki gözden kaçan bir eksikliğimiz mevcut...
Öyleyse bu konularda hangi kademelerde eksikliğimiz bulunuyor bunları açığa çıkarıp, düzeltme yapmalıyız. Sporcu sakatlıklarının uzun süreli ve çok miktarda olması hem kulüplerimizin hem de milli takımımızın aleyhine bir durum yaratmaktadır. Bu konuda yetkili kurulların bir an önce önlem alması, bu konulara eğilip nerelerde ne eksik bulunuyor açığa çıkarması gerekmektedir. Son olarak spor hekimi meslektaşlarımızın yanı sıra ortopedist ve fizik tedavi uzmanı meslektaşlarımızın da bu konuya daha sıcak bakıp konunun içine daha çok girmeleri gerekliliğini düşünmekteyim.
Hepinize iyi, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle.