SORU: Omuzumda ağrı ve hareket kısıtlılığı mevcut. Sıkışma sendromu dediler. Sıkışma sendromu nedir ve ne yapmalıyım?
CEVAP: Döndürücü manşet dediğimiz tendonun üst kısmı yukardaki akromion dediğimiz kemiğe yakın geçer. Bazı insanlarda bu ikisi arasındaki aralık çok dardır. Tendonun üstündeki bursa dediğimiz doku omzumuzun yukarı doğu hareketinde tendon ile kemik arasına sıkışır. Eğer zorlamalı hareketler devam ederse bursa dediğimiz doku şişer ve sıkışma senromu dediğimiz ağrılı, kısıtlı omuzu yaratır.
SORU: Niçin bazı insanlarda sıkışma sendromu ve döndürücü manşet rahatsızlığı görülürken diğerlerinde görülmüyor?
CEVAP: Bu durum için çeşitli hazırlayıcı nedenler mevcuttur. En sık görüleni ise doğuştan akromion kemiğinin şekli ve kalınlığıdır. Eğer akromionun ön kısmı aşağı doğru dönükse kol havaya kalktığında döndürücü manşet ve bursa arada sıkışır. Bu hem hareket kısıtlılığına hem de ağrıya neden olur. Omuzun öne doğru hareketini sağlayan hareketlerde döndürücü manşet zedelenmesi ve sıkışma sendromu olma riski fazladır. Aynı şekilde adaleler arasında kuvvet eşitsizliği, bazı adalelerin zayıf olması da ayrıca bir risk faktörüdür. Raket sporları, yüzme, cirit ve disk atma gibi sporlarda da bu tip rahatsızlıklara fazla olarak rastlanır.
SORU: Döndürücü manşet yırtığı ve sıkışma sendromunda başlangıçta tedavi olarak ne yapalım?
CEVAP: Eğer şikayetleriniz çok fazla değilse buz kompresi, istirahat, antienflamatuvar ilaç alınması ve fizik tedavi önerilir. Bazen kortizon enjeksiyonu ya da PRP bursadaki şişliğin ve enflmasyonun azalmasına yardımcı olur.
SORU: Omuzumda Döndürücü manşet yırtığım mevcut ve ağrım geçmediği gibi kolum ve omuzumdaki adalelerin zayıfladığını hissediyorum. Ne yapmalıyım?
CEVAP: Eğer akromiyon kemiğiniz kalınlaşmış ve aşağı doğru gagalaştı ise artroskopi ile buralar düzeltilmelidir.
SORU: Döndürücü Manşet tendonum yırtık ve eğer ameliyat olmak istemezsem ne olur?
CEVAP: Eğer tendonunuz tam yırtık ise cerrahi olarak tamir edilmelidir. Eğer çok genç çalışan bir kişi iseniz ameliyat önerilir. Eğer yaşınız ileri, kolunuzu kaldırabiliyorsunuz ve ağrınız fazla değilse ameliyat önerilmez.
SORU: Omuzumda tendonum yırtıkmış, ameliyat olmaz isem bu yırtık düzelir mi?
CEVAP: Tendon yırtıldığında yapısında dejenerasyon vardır ve zayıflamıştır. Normal tendondan daha zayıftır. Kendi kendine iyileşmez. Ancak hareket kısıtlılığı ve ağrınız yoksa öncelikle omuzunuzu kuvvetlendirmeniz gerekir. Ağrı varsa buz kompresinin faydası olacaktır.
SORU: Omuz ağrısı nedeni ile gittiğim doktorum kalsifiye tendinit tanısı koydu, fakat ameliyata gerek olmadığını belirtti. Ne yapabilirim.?
CEVAP: Kalsifiye tendinit, döndürücü manşet tendonu içinde ufak yırtık sonrası kalsiyum yani kireç birikmesidir. Bu 1-4 hafta içinde emilebilir ve kaybolabilir. Ya da orada kalıp zorlamalı hareketler sonrası daha büyüyebilir ve ağrılı olur. Öncelikle buz kompresi, antienflamatuvar ilaçlar ve kortizon enjeksiyonu yapılır. Geçmeyen dirençli vakalarda ameliyat önerilir.
SORU: Her hafta sonu arkadaşlarımla tenis oynuyorum. Son haftada omzumda ağrı hissettim. Ağrımı tedavi etmek ve döndürücü manşet yırtığını önlemek için ne yapalım?
CEVAP: Tenis maçına çıkmadan önce rutin olarak ısınmalı ve germe hareketlerini yapmalısınız. Maç sonrası 10-15 dakika buz kompresi yapınız. Eğer ağrı devam ederse antienflamatuvar bir ilaç alınız. Döndürücü manşet yaşlanma ile yırtılabilir ki bazen aşırı yüklenme sonrası yırtılabilir. Omuzu korumada germe egzersizleri çok mühimdir. Bunun yanında kuvvet egzersizleri sizi korumada yardımcı olacaktır.
SORU: Omuz önünde ani başlıyan ağrım oldu. Bazen kızarıklık ve hararet oluyor. Çoğunlukla gece vakti olup bazen uykudan uyandırıyor. Omuzumda ne var?
CEVAP: Omuz eklemindeki çoğu rahatsızlıklar omuz önünde ağrıya ve gece uykudan uyanmaya neden olurlar. Omuzunuzda döndürücü manşet yırtığı yada donmuş omuz olabilir.
SORU: Etrafta bol olarak donmuş omuz lafını duyuyoruz. Tam olarak donmuş omuz nedir ve eğer omzumda ağrı olursa donmuş omuz muyum değil miyim, nasıl bileceğim?
CEVAP: Donmuş omuz yada adheziv pericapsulit herhangi bir darbe yada düşme , zorlanma olmadan olan ağrılı omuzdur ve bu ileride ağrılı hareketleri kısıtlı bir omuz haline gelir. Hastalığın başlangıcında tanı koymak hakikaten zordur . Eğer omzunuzda ağrı var ve istirahat ile geçmiyorsa mutlaka bir ortopediste görünmeniz gerekir.
SORU: Donmuş omuz adale veya sinir hastalığı mıdır?
CEVAP: İkisi de değildir, donmuş omuz bir enflamatuvar olaydır ve bilinen herhangi bir nedeni yoktur. Hanımlarda, şeker hastalarında ve daha önce omuz rahatsızlığı geçirenlerde daha sık görülür.
SORU: Çok ağrılı Donmuş omuzda tedavi olarak ne yapılmalıdır?
CEVAP: Steroid enjeksiyonu ya da PRP yapılabilir. Buz kompresi asla unutulmamalıdır.
SORU: Fizik tedavi sırasında omuz hareketlerinin açılması için omuzum ne kadar zorlanmalıdır. Zorlama sonrası ağrının artması enflamatuvar olayı artırıp, rahatsızlığımı daha kötü yapabilir mi?
CEVAP: Omuza yapılacak germeler çok nazik yapılmalıdır ve aşırı zorlanmamalıdır. Burada önemli olan ağrılı olan döndürme hareketlerinden kaçınmak ve evde basit germe hareketleri yapmaktır. Eğer kuvvet egzersizleri erken dönemde yapılırsa hastalık daha kötü bir hal alabilir. Ağrının artması durumunda buz kompresi asla akıldan çıkarılmamalıdır.
SORU: Kortizon enjeksiyonu donmuş omuzun hangi safhasında yapılmalıdır.
CEVAP: Erken safhada yapılan enjeksiyon daha etkilidir. 3. ya da 4. safhada yapılan enjeksiyonlerın çok fazla faydası olmaz.
SORU: Donmuş omuz teşhisi konuldu ve ameliyat önerildi. Ne yapmalıyım?
CEVAP: Eğer ağrınız çok fazla, hareketler ileri derecede kısıtlı ve hastalığın 3. ya da 4. devresinde iseniz ameliyat olabilirsiniz. Erken devrede yapılacak bir cerrahi müdahale sizi daha kötü bir duruma sokabilir.