top of page
Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Kayak Yaralanmaları


Bilindiği gibi her sene malzemeden tutun dikkatsizliğe ve vurdumduymazlığa bağlı olarak, yüzlerce kayak meraklısı sakatlanıp, ya uzun süre iş güçlerinden geri kalıyorlar ya da ameliyat oluyorlar.

Kayak sporuna başlamadan önce çok iyi bir kondisyonunuz olması gerekmektedir. Yüksek irtifada çok iyi bir aerobik kondisyon gereklidir. Kalça adaleleri ve Quadriceps (Üst Bacak) adalesi iyi bir aerobik çalışma için gereklidir. Kondisyon merkezlerinde bisiklet veya buna benzer aletlerle çalışma yapılmalıdır. Bilhassa soğuk havalarda germe egzersizleri, zedelenmeleri önlemek bakımından çok önemlidir. Kayak öncesi 10 dakikalık aerobik aktivite ve 5 dakikalık germe hareketleri bel, boyun ve bacak arka adale zedelenmelerini önlemede çok önemlidir En basit çalışmalardan biri duvara sırtını yaslayıp oturur pozisyonda durmaktır. 2-5 dakika bu pozisyonda durup tekrar dik pozisyona duvarda sırtımızı kaydırarak ulaşırız. Yanınızda taşıyacağınız bir Doserband ya da Theraband (kalın lastik band) ile adale kuvvetlendirme egzersizleri yapabilirsiniz. .

Ekipman sakatlık önlemede çok önemlidir. Her kayak sezonu öncesi bu işi bilenlerle beraber bütün ekipman çok iyi bir kontrolden geçirilmelidir. Son 10 yılda ofis ya da hastahaneye müracaat eden kayak yaralanmalarının %90'ında düşme anında kayakların ayaklarından çıkmadığı saptanmıştır. Kayakların ayarı çok önemlidir. Bunu yapanın dışında kayakcıların da bu işi öğrenip kontrol etmeleri gerekmektedir. Kısa kayak alıp daha iyi kontrol sağlanabilir. Yüksek ve sert kayak ayakkabıları ayak bileği zedelenmelerini azaltır. Kayak batonları ucunda eli tutan bantlar mevcutsa birinci parmak zedelenmesi azalır. Kayarken mutlaka yanınızda bir arkadaş olmalıdır. Herhangi bir zedelenme durumunda size yardımcı olur. Teleski'ye binerken ve inerken çok dikkatli olmalısınız. Çoğu yaralanma bu esnada olmaktadır.

Giyim çok önemlidir. Kat kat giyilen üst giyimine, şapka, kulak koruyucu, güneş gözlüğüne kadar dikkat edilmelidir. Hatırlanmalıdır ki kayak zedelenmeleri, trafik kazaları kadar önemlidir. Bir diğer sakatlanma nedeni ise düşmeler sonrası dizde ağrı, şişlik olan ve yürümede zorluk çekenlerin, ya kaymaya devam etmeleri ya da 1 gün sonra şikayetleri tam geçmesede kaymaya tekrar başlamalarıdır. Tekrar oluşan bir zedelenme bilhassa dizde ön çapraz bağların kopmasına neden olmaktadır. Dizinizde problem mevcutsa, dizlik ve özel egzersizler sizin daha kötü sakatlanma riskinizi azaltır.

Çapraz bağ zedelenmesi sırasında dizde bir ses duyarsınız, diziniz hemen şişer ve tam düzeltemezsiniz. Acilen doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Bu konuda uzmanlaşmış bir doktora görünmeniz ya da onunla muhakkak temas kurmanız gerekmektedir. Daima hatırlanması gereken bir hususta , sizin yaralanmalarınız en iyi sizin ülkenizde tedavi edilebileceğidir. Düşme sırasında, omuz, el üzerine düşme sonrası çıkabilir. Böyle bir durumda acil müdahale gerekir. El başparmak yan bağ zedelenmeleri diğer görülen en sık yaralanmalardan birisidir. Kayak batonlarının iyi bir şekilde tutulması , kullanılan el bantları riski azaltır. Sonuç olarak kayak yaparken zevk aldığınız bir sporu yapıyorsunuz. Sakatlanmamak için risk faktörlerini en aza indirmeniz gerekir. Bu sizin kayak botları, giyiminiz, kayaklarınız, batonlarla başlar ve unutulmaması gereken en önemli husus vücudunuzu kayağa hazırlamanızdır. Kayak öncesi egzersizler (germe, esneklik ve kuvvet ) mutlaka yapılmalıdır.

bottom of page