Diz ağrısı her yaşta insanları tedirgin eden bir rahatsızlıktır. Bu bir kaza sonrası, sportif bir karşılaşma sonrası ya da arthrit sonrası olabilir. Aşırı kilo daima dizinizde oluşabilecek rahatsızlıkların riskini artırır.
Burada bize iletilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Burada önerilerimiz sadece bir bilgi alışverisidir ve hiçbir zaman sonuç tedavi ilişkisi yoktur.
SORU: Tenis oynarken dizim döndü. Müracaat ettiğim sağlık merkezinde dizimde şişlik olduğu söylendi, istirahatim önerildi. 15 gün yürüyemedim sonra yavaş yavaş yürümeye başladım Ancak merdiven inerken ve çıkarken halen zorlanıyorum ve ağrım oluyor.
Ben ne zaman tekrar tenis oynamaya başlayabilirim? Ağrılarım ne kadar süre içinde geçer? Bana önereceğiniz egzersiz var mı?
CEVAP: Spor yaralanmaları sonrası dizde aşırı şişlik istenmeyen bir durumdur. Böyle bir durumda diz içinde menisküs yırtığı, kıkırdak zedelenmesi ya da bağ zedelenmesi olabilir.
Ufak diz zedelenmelerinde iyi bir fizik tedavi ve istirahat ile 6-8 haftada tam iyileşme sağlanır. Quadriceps ve Hamstring adalelerine yönelik kuvvet çalşmaları verilir.
Merdiven inip çıkmada zorluk çapraz bağ yırtığı ya da diz kapağı kemiği arkasındaki eklemde problem sonrası oluşur. Ağrınız ve merdivende zorluğunuz devam ediyorsa spor ile ilgilenen bir ortopediste gidin ve mutlaka bir MRI çektiriniz.
SORU: Sol dizimden 6 aydır ses geliyor ve ağrım oluyor. Çeşitli doktorlara müracaat ettim; bana ağrı kesici ve pomat verdiler. Halen şikayetim devam ediyor. Orta yaşlı, sportmen ve kilolu bir kimseyim. İşlerim dolayısı ile ancak hafta sonrarı yürüyüş yapabiliyorum. Tavsiyelerinize ihtiyacım var.
CEVAP: Diz ağrısı sık görülen bir şikayettir. Sadece diz ile ilgili değil kalça ve bel problemlerinde ağrının diz önüne vurması unutulmamalıdır. Eğer diz ağrısı sandalyeden kalkarken, merdiven inerken ve çömelme sırasında oluyorsa diz kapağınızda problem var demektir. Eğer ağrınız uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir MRI çektirin ve bu konu ile ilgili doktora başvurunuz.
SORU: 31 yaşındayım ve bir yıldır dizimde sorun mevcut. Merdivenden çıkarken sağ dizimde sesler geliyor. Bu problemden önce Yoga yapıyordum ve bu olay olunca Yogayı bıraktım ve istirahate çekildim. Fakat ses halen gelmekte. Gittiğim doktorlar röntgenlerin normal olduğunu belitrttiler. Fizyoterapiste görüldüm, MRI çekildi, çömelmemem, merdiven inip çıkmamam ve sert yüzeyde koşmamam önerildi. 2 yaşında kızım mevcut, bunları tam olarak yerine getirmem imkansız. Tekrar sağlıklı olmak, çocuğumla ilgilenmek ve spor yapmak istiyorum. Bu konuda önerileriniz nedir ve bu durumun daha da kötü hale gelmesine nasıl engel olabilirim?
CEVAP: Dizden gelen sese krepitason deriz. Bu 2 düzgün olmaya yüzeyün birbirine sürtünmesi sonrası oluşur. Size yapmamanızı önerdikleri hareketleri yapmanız halinde şikayetleriniz artar. Bazen özel film çekimleri ile sizdeki olay görülebilir. Uygun ve doğru bir fizik tedavi, egzersiz programı size faydalı olabilir.
SORU: Spor yaparken dizim döndü ve dizimden ses geldi. Dizim şişti ve şimdi acı ve ağrım var. Bazen yürürken dizimde boşalma hissediyorum. Ne yapmalıyım ?
CEVAP: Dizin dönmesi, ses duyulması ve sonucunda dizde şişlik, ağrı olması diz içinde önemli yapıların zedelenmesi yacda yırtılmasını gösterir. Bunlar çoğunlukla menisküsler ve çapraz bağlardır.Menisküs yırtıkları ve çapraz bağ zedelenmelerinde dizde takılma ve boşalma olabilir. Bu şikayetleri, olanların çok dikkatli bir şekilde muayenesi ve MRI çekilip incelenmesi gerekir. Yırtık ya da zedelenen doku mutlaka tamir edilmelidir.
. SORU: Dizimi bükerken ve açarken dizimden kumda kayar gibi ses geliyor ve bazen aniden takılıp atma sesi geliyor. Ancak ben dizimi hiç zedelemedim ve dizimde şişlik olmadı. Dizime ne olmuştur?
CEVAP: Diz kapağı ile uyluk kemiği arasındaki eklemde kıkırdak sorununda, diz kapağının yana kaymış durumlarda ya da araya sert doku sıkışması(Medial plika kalınlaşması) halinde bu durumlar olabilir. Bu durum insanlarda sık olarak görülür ve genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Eğer bunlara ilave dizde şişlik ve ağrı olursa tedavi gereklidir. Sıklıkla özel egzersizler ve köpek balığı kıkırdağı ya da glukozamin içeren ilaçlarla kombine konservatif tedavi uygulanır. Fizik tedavinin faydası olabilir. Eğer şikayetler devam ederse dikkatli bir muayene, röntgen ve gerekirse MRI çekilir. Eğer kıkırdakta harabiyet varsa, plika çok kalınsa ameliyat gerekir.