Donmuş omuz(Adheziv pericapsulit), omuz hareketlerini kısmen ya da tam olarak kısıtlayan ağrılı bir hastalıktır. Diğer ağrılı omuz rahatsızlığı ise Kalsifiye Tendinittir.
Tam olarak neden olduğu, başlangıcına neyin etki ettiği bilinmemektedir. 3 safhada seyreder. Başlangıçta ağrı çok fazladır, gece uykudan uyandırır ve sonra hareketler ileri derecede kısıtlanır ve son safhada ağrı azalır ya da kaybolur. Hareketlerin çoğu geriye döner. Hastalık bazen 2 yıl ya da daha uzun sürebilir.
Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülür. Genellikle 40-50 yaş sonrası görülür. Diabeti, yüksek kolestrolü, kalb hastalığı ve elde Dupuytren kontraktürü olanlarda daha sık görülür. Bazen omuz travması ya da omuza yapılan cerrahi müdahale sonrası açığa çıkabilir.
Anatomik olarak omuz eklemini çok elastik olan kapsül dediğimiz esnek yapı sarar. Donmuş omuzda bu kapsül ve bağlar enflame olur, şişer ve kontrakte (kasılır, büzüşür) olur. Normal esneklik böylece kaybolur, sertlik, hareketlerde kısıtlanma ve ağrı oluşur.
Hastalık yavaş olarak 3 safhada gelişir.
Başlangıç Safhası: Hareketle ağrı, bilhassa gece çok artar. Artan ağrı ile birlikte ilerleyen bir hareket kaybı vardır. Bu faz 2 ila 9 ay sürebilir.
Donma Safhası:
Ağrı azalmaya başlar, fakat hareketler çok kısıtlanmıştır. Diğer omuza göre %50 azalmıştır. Bu faz 4 ila 12 ay sürer.
İyileşme Safhası: Hastalık gerilemeye başlar, hareketler artmaya başlar. Bu fazda 12 ila 42 ay arasında sürebilir.
TEDAVİ
Eğer hiçbir müdahale olmadan bırakılırsa çoğu donmuş omuz 1-2 yıl içinde kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte hareketi kısıtlı ve ağrılı bir omuz daima tedavi edilmelidir. Tedavi ağrının şiddetine ve hareket kısıtlılığının derecesine göre değişir.
1.Fizik Tedavi: Oluşabilecek omuzdaki sertlikleri önlemek ve hareketleri artırmak için yapılır.
2.Ağrı Kesiciler ve Anti enflamatuvar ilaçlar
3.Enjeksiyonlar. Omuzda enflamasyonu azaltmak ve ağrı kesici olarak yapılırlar.
4.Hidrodilatasyon İşlemi: Basit tek enjeksiyondan daha yararlıdır.
5.PRP : Birkaç enjeksiyon ağrıyı azalttığı gibi hareketler de artar.
6.Manipülasyon. Anestezi altında omuzun zorlanıp hareketleri açma yöntemidir. Bazen daha kötü sonuçlar oluşabilir.
7.Cerrahi: Geç safhada, ileri derecede hareket kısıtlılığı olan da faydalıdır. Cerrahi sonrası fizik tedavi mutlaka yapılmalıdır.